Wie ben ik

Ik wil je meenemen naar mijn verhaal…

Mijn verhaal waarin ik leef in een wereld die ik niet altijd begrijp en die mij niet altijd begrijpt. Samenleven met anderen is een grote strijd. Leven met autisme en ADHD is echt pittig. Het kost mij, maar ook de mensen om me heen, veel energie.

Maar naast het samenleven met anderen, is het hebben van autisme vooral voor mijzelf misschien wel de grootste strijd en een onmogelijk raadsel. Ik denk anders dan anderen, doe anders dan anderen en heb andere dingen nodig dan anderen. Ik ben anders dan anderen. Dit zorgt voor enorm veel stress, want ik ben en blijf op zoek naar zekerheid en veiligheid in alles wat ik doe en in de wereld om me heen. Ik wil weten hoe anderen denken en doen, zodat ik mijn gedrag daarop aan kan passen, zodat ik ‘sociaal’ kan zijn. Maar aan de andere kant ben ik nog steeds op zoek naar wie ik zelf ben en wat ik zelf nodig heb. Ik wil weten wie ik ben, weten wat ik nodig heb, wie ik nodig heb, weten wat mij anders maakt dan anderen. En stapje voor stapje, soms meer achteruit dan vooruit, probeer ik hierin mijn weg te vinden. En die zoektocht naar evenwicht blijft.

———–

Ik ben Marijke, 36 jaar oud en weet sinds 2003 dat ik het syndroom van Asperger (vorm van autisme) heb, sinds 2011 heb ik de diagnose ADHD. Ik woon in een ouderinitiatief voor mensen met autisme in Veldhoven, geef lezingen over mijn ervaringen, werk op een zorgboerderij en woon samen met mijn hulphond Laro. Ik speel saxofoon en badminton.
Na de middelbare school heb ik een aantal jaar op de pabo gezeten en heb ik psychologie gestudeerd.