Wie ben ik

Ik wil je meenemen naar mijn leven…

Een verhaal waarin ik leef in een wereld die ik niet altijd begrijp en die mij niet altijd          begrijpt. Samenleven met anderen is soms een grote opgave. Leven met autisme en een bipolaire stoornis is echt pittig. Het kost mij, maar ook de mensen om me heen, veel       energie.

Maar naast het samenleven met anderen, is het hebben van autisme vooral voor mijzelf misschien wel de grootste strijd en een onmogelijk raadsel. Ik denk anders dan anderen, doe anders dan anderen en heb andere dingen nodig dan anderen. Ik ben anders dan       anderen. Dit zorgt voor enorm veel stress, want ik ben en blijf op zoek naar zekerheid en veiligheid in alles wat ik doe en in de wereld om me heen. Ik wil weten hoe anderen        denken en doen, zodat ik mijn gedrag daarop aan kan passen, zodat ik ‘sociaal’ kan zijn. Mijn bipolaire stoornis maakt mijn behoefte aan structuur nog groter, maar mijn               stemmingen en hun wisselingen zijn vaak onvoorspelbaar.
En steeds ben ik op zoek naar wie ik zelf ben en wat ik zelf nodig heb. Ik wil weten wie ik ben, weten wat ik nodig heb, wie ik nodig heb, weten wat mij anders maakt dan anderen. En stapje voor stapje, soms meer achteruit dan vooruit, probeer ik hierin mijn weg te         vinden. En die zoektocht naar evenwicht blijft.

———–

Ik ben Marijke, geboren in 1980 en weet sinds 2003 dat ik het syndroom van Asperger (vorm van autisme) heb, sinds 2018 heb ik de diagnose Bipolaire stoornis.
Ik woon zelfstandig in Veldhoven samen met mijn hulphond Laro. Via mijn PGB krijg ik      ambulante begeleiding. Verder geef ik lezingen en trainingen over mijn ervaringen met      autisme op verschillende gebieden.
Na de middelbare school heb ik een aantal jaar op de pabo gezeten en heb ik psychologie gestudeerd.